• Zdrowie

          • Co w naszym przedszkolu jedzą dzieci?

          • Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju małego dziecka. To co jemy wpływa na  nasze samopoczucie oraz pracę naszego organizmu. Musimy pamiętać, że nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie kształtują późniejsze wybory.

            Biorąc pod uwagę to, że dzieci znaczną część dnia przebywają w przedszkolu czujemy się odpowiedzialni nie tylko za ich rozwój  intelektualny, ale również fizyczny, który w dużej mierze uzależniony jest od prawidłowego odżywiania. Dbamy o to, aby dieta dzieci była zrównoważona, różnorodna i odpowiednia dla wieku.

            Produkty potrzebne do przygotowania posiłków są naturalne, świeże, wyselekcjonowane, bez konserwantów, wysokogatunkowe.

            W codziennym menu pojawiają się owoce i warzywa, podawane są one do każdego posiłku. Na drugie śniadanie dzieci dostają sok (świeżo wyciskany oraz tłoczony, bez cukru). Pieczywo żytnie, razowe oraz z ziarnem jest podstawą kanapek podawanych na śniadanie lub podwieczorek. Ziemniaki staramy się zastępować ryżem brązowym, różnego rodzaju kaszami oraz makaronem pełnoziarnistym. Potrawy mięsne najczęściej podajemy w postaci gotowanej, duszonej lub pieczonej. Do obiadu (drugie danie) podajemy jednocześnie 2 zestawy warzyw - gotowane (np. marchewka, fasolka, kalafior, groszek) oraz surówki (warzywno-owocowe).     

            Ograniczamy spożycie soli, a dla podniesienia walorów smakowych przygotowywanych potraw wykorzystujemy odpowiednio dobrane przyprawy i świeże zioła. 

            Gotujemy owsiankę i kaszę jaglaną, własny budyń i kisiel. Przygotowujemy pasty z soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu oraz pasty z ryb. W przygotowywanych potrawach unikamy nie tylko soli, ale i cukru. Nie podajemy słodyczy typu batoniki, słodkie bułeczki, ciasteczka, herbatniki. Jedyną „słodkością” jest domowe ciasto pieczone przez panie kucharki.   

             

            Dużą wagę przywiązujemy również do formy w jakiej podawane są nasze potrawy, aby były nie tylko wartościowe i odżywcze, ale również smaczne oraz apetycznie wyglądały.         

            W naszym przedszkolu już od wielu lat podejmujemy szereg działań mających na celu propagowanie wśród dzieci i rodziców prawidłowych z punktu widzenia dietetyki postaw i nawyków żywieniowych. Bardzo pomocne okazują się tutaj projekty edukacyjne dotyczące zdrowego odżywiania oraz coroczne festyny rodzinne, podczas których zachęcamy do degustacji przepysznych i zdrowych potraw.